Groote Peel en kanalen wandeltocht in Meijel

Muziekformatie Cómpenééj uit Meijel organiseert elk jaar een wandeltocht.

We vertrekken vanuit De Heere van Meijel in de richting van het Simonshoekse bos, waarna we door de akkers en velden lopen richting de Noordervaart alwaar net voor dit kanaal een pauzeplaats is ingericht voor alle afstanden. Met de 22 km. steken we deze over om door de buitengebieden van Heythuysen en Heibloem te lopen.

De Noordervaart die we oversteken is een kanaal waaraan in opdracht van Napoleon begonnen is in 1808, maar nooit afgerond omdat in 1910 de steden Amsterdam en Rotterdam waren ingenomen door Frankrijk, waardoor dit kanaal als verbinding tussen Schelde, Maas en Rijn niet meer nodig was. Over het hele traject van het “grand canal du nord” zoals hij ging heten zijn tussen Nederweert en Neuss (D) sporen van dit onvoltooide kanaal te vinden. Hier bij Meijel is hij echter wel als voltooid kanaal aanwezig, omdat hij is uitgegraven in 1854 tot aan de plaats waar de Helenavaart uitmond in de Noordervaart. Dit alles had te maken met de grootschalige turfwinning in de Peel die rond die tijd begon in Griendtsveen. Later in 1865 is de Noordervaart tot aan Beringe uitgediept en bevaarbaar gemaakt.

Als we dit kanaal overgestoken zijn en we deze parallel gelopen hebben in de richting van Nederweert gaan we links af het natuurgebied “kleine moost” in dat in een uithoek van Heythuysen ligt. Hierna steken we de provinciale weg over om door de waterbloem bij Heibloem te gaan lopen. Dit gebied was tot omstreeks 1850 een groot moerasgebied, nu is dit gebied nog altijd behoorlijk nat. Er doorheen loopt de Roggelse beek, en is het gebied afgewisseld met bos, akkers en kleine stukken heide.

We steken de Noordervaart weer over op de plaats waar tot 2001 een ophaalbrug was aan “de stoep” plaatselijk bekend. Die ophaalbrug was er omdat er voor die tijd tot midden jaren 90 nog schepen voeren tot aan Beringe waar nog industrie gevestigd zat aan het kanaal. Intussen is het kanaal niet meer in gebruik voor de scheepvaart, en is deze ophaalbrug vervangen door een rotonde. De brug is verscheept naar Curaçao en als Wilhelminabrug in het centrum van Willemstad te zien.

We komen weer op de pauzeplaats en lopen daarna verder langs de Noordervaart tot het punt waar het kanaal van Deurne aan de Noordervaart uitmond. Met de bocht mee komen we te lopen langs het kanaal van Deurne, dat in 1874 op een lengte van 5 kilometer parallel ligt op 50 meter met de Helenavaart, die bij Neerkant afbuigt naar Helenaveen. Ook het kanaal van Deurne had als functie afvoer van turf en water uit de Peel. Hierna lopen we tussen de akkers en velden terug naar het beginpunt, De Heere van Meijel in Meijel.

De route is bestemd voor zowel de wandellaar alsook voor nordic walking. Er is een rustplaats ingericht voor alle te lopen afstanden, waar u kunt genieten van warme en koude spijzen en dranken, welke u tegen redelijke prijzen worden aangeboden. U bent van harte uitgenodigd deze wandelhappening te beleven in Meijel. De te lopen afstanden zijn; 7,14 en 22 km.

Een mooie wandeling op zondagmorgen langs al het moois dat Meijel en zijn omgeving te bieden heeft, ook dat is Peelgeluk voor jou en MeIJel!

Inschrijven bij De Heere van Meijel, Dorpsstraat 19 Meijel

Van:    08.00 uur tot 13.00 uur         7 km

            08.00 uur tot 12.00 uur         14 km

            08.00 uur tot 11.00 uur         22 km